Op PEN.NL Portret van de week: ‘Wie fokt daar Abessijnen in Nieuwegein?’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Lucia Neimann.

Arend Bloemink: ‘Hoewel het Portret van déze Week al sinds 1983 in Nieuwegein woont, verraadt ze, wanneer ze enthousiast over haar lievelingen praat, ongemerkt haar roots. Afkomstig uit Amsterdam. Voor de liefde naar Utrecht verhuist en vervolgens, zoals zovelen, in Nieuwegein terechtgekomen.’

‘Maar dat alleen is uiteraard niet de reden dat Lucia nu Het Portret is. Lucia is, zoals zij het zelf omschrijft, kattenfokster. Een paar maal per jaar brengt zij een nestje Abessijnen groot. Voor wie van katten houdt: een prachtig ras. Slank, relatief kleine kop, heel zachte vacht, grote ogen en oren. Precies zoals de katten uit het tijdperk van de farao’s zijn afgebeeld. Dát zijn de lievelingen waarover ze vol enthousiasme en met een licht Amsterdamse klank verteld wanneer we aan het fotograferen zijn.’

Maak middels de antwoorden die Lucia Neimann op de vijf (altijd dezelfde) vragen geeft nader met haar kennis, met haar Abessijnen èn met haar overige interesses en werkzaamheden.

 

Wie ben je?
Ik ben Lucia Neimann. Getrouwd en mams van 4 dochters. Ben geboren in Amsterdam daarna naar Utrecht verhuisd en woon nu al jaren in Nieuwegein.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben een kattenfokster. Sinds 2008 heb ik een Abessijnen cattery. Wat is een cattery wordt mij vaak gevraagd… het is hetzelfde als een kennel, alleen daar worden honden gefokt en ik fok dus katten. Ik ben begonnen met één Abessijn en daarna nog eentje en…. Het zijn prachtige, elegante, eigenzinnige en slimme dieren. Dit mooie ras heeft 4 originele kleuren: wildkleur, sorrel, blauw en fawn. Om goed te weten hoe de kleuren vererven heb ik een genetica cursus gevolgd en geleerd om stambomen te lezen. Om gezonde lijnen te blijven krijgen, kijk ik ook naar het buitenland of daar geschikte katten zijn. Momenteel wonen 6 poezen bij ons thuis en natuurlijk heb ik ook een kater maar hij is bij een vriendin – zij heeft een schitterend buitenverblijf – in de kost. Behalve dat ik 2x per jaar een nestje heb, kittens daar ben ik helemaal dol op, show ik met ze in binnen- en buitenland. Daarnaast doe ik ook het secretariaat van onze kattenvereniging Somali Abessijn Nederland en coach ik beginnende fokkers. Je kunt wel zeggen dat het een uit de hand gelopen hobby is.

Behalve kattenfokster heb ik ook een kleine Reiki praktijk. In de eerste instantie voor mijn Abessijnen maar ik behandel nu ook mensen. Wat is Reiki….Reiki is een andere naam voor universele levensenergie. Als je met Reiki werkt maak je verbinding met de oorspronkelijke energiebron. Je bent een soort kanaal waardoor deze energie naar jezelf of ook anderen (dieren) kan stromen. Deze energie zit om ons heen en ook in ons. Het is neutrale energie die verantwoordelijk is voor alle materie en al wat leeft. Mensen en dieren en ook zaken, gebeurtenissen hebben deze energie nodig om op een goede manier te leven, te zijn en te gebeuren. Blokkades die zich in de loop van je leven in deze energiebanen opgehoopt hebben kunnen ziekte en klachten veroorzaken. Ook de reguliere geneeskunde erkent inmiddels dat gezond zijn betekent dat je lichaam en geest in balans moeten zijn. Reiki kan je daarbij helpen! Reiki zorgt ervoor dat de energiebanen weer vrijkomen. De energie kan weer vrij of vrijer stromen. Waardoor mensen zich ondanks hun ziekte, problemen die ze hebben zich niet meer of minder ziek voelen. Mensen kunnen er beter mee omgaan en gaan positiever denken waardoor hun levenskwaliteit aanzienlijk verbetert.

En naast deze “hobby’s “ heb ik samen met mijn man, Paul den Uijl een ICT bedrijf – DoelBewust-ICT, waar ik het hele administratieve gebeuren voor mijn rekening neem.

Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
OMG het lijkt wel al mijn hele leven hihihihi, ben in 1983 in Nieuwegein komen wonen. Eerst in de Fokkesteeg en nu alweer 22 jaar in de Galecop. Waar zowel mijn man Paul den Uijl als ik ons kantoor/praktijk hebben.

Wat vind je van Nieuwegein?
Het ligt heerlijk centraal… midden in Nederland. Waar je ook maar naar toe wilt… je bent er in hooguit een uurtje of anderhalf. Toen ik hier kwam wonen waren er alleen nog maar buurtwinkels. CityPlaza was er nog niet, dat heb ik zien bouwen en zien groeien. Naar Utrecht toe alleen nog met de bus. Maar toen de tram kwam werd ook dat weer makkelijker. Toen ik in de Galecop kwam wonen heb ik in het wijkoverleg gezeten en met elkaar er voor gezorgd dat o.a. het Amfitheater er kwam. Dat vond ik een heel goed Initiatief, burgers betrekken bij de groei van Galecop/ Nieuwegein. Mede hierdoor ervaar ik het als een fijne prettige stad om te wonen!

Wat kan er beter in Nieuwegein?
Ik ben blij met de groei van Cityplaza en dat de markt nu ook in het nieuwe gedeelte is gekomen. Wat ik nog steeds jammer vind is dat er geen knus dorpskern is… dat mis dan weer wel. Alhoewel Galecop begint een beetje op een knus dorpskern te lijken. En om geen afbreuk te doen van het Galcop buurthuis, zou een leuk cafeetje misschien wel mogen komen…