Uiterlijk

 

Het beeld van de Abessijn, Aby, zoals ze liefkozend worden genoemd, is een kleurrijke kat met een duidelijk kenmerkend getickt tabby patroon. De kat is gemiddeld van grootte en heeft een koninklijke uitstraling. De Abessijn is elegant maar gespierd van bouw en vertoont een actieve en alerte uitstraling. De kop vormt een gematigde licht geronde wigvorm met afgeronde contouren. De neuslijn is glooiend en tussen de oren is veel ruimte. De kop gaat over in een elegante nek. De voorsnoet is noch puntig noch vierkant. De kin dient stevig te zijn met een sluitend gebit. De oren zijn alert, groot en gematigd puntig en staan open. De ogen zijn amandelvorming, groot en stralend en expressievol. Ze kunnen van goudkleurig tot groen zijn. De ogen zijn omrand door een fijne donkere lijn, omcirkelt door een lichter gekleurd gebied. Het lichaam is gemiddeld van lengte, elegant en stijlvol, maar goed gespierd en stevig zonder grof te zijn. De lichaamsbouw van de Abessijn zit tussen de twee extremen van gedrongen en uiterst elegant in. Het complete lichaam dient een harmonieuze balans te bezitten. De poten zijn elegant en fijngebouwd. De voetjes zijn klein, ovaal en compact. De Abessijn geeft de indruk hoog op de poten te staan. De staart is stevig aan de aanzet, redelijk lang en loopt geleidelijk uit in een punt.

Behalve zijn indrukwekkende sierlijke en adellijke lichaamsbouw heeft de Abessijn nog een prachtige uiterlijke eigenschap, n.l. zijn vacht.
Deze wordt gekenmerkt door een dubbele of zelfs driedubbele bandenmarkering in elke afzonderlijke haar, waarin zwart, rossig en zandkleur elkaar afwisselen. Dit was de oorspronkelijke kleur (Wildkleur).
De Abessijn is een kortharig soort.

Tegenwoordig zijn er meerdere kleuren onder de Abessijnen. Enkele daarvan zijn behalve Wildkleur: Sorrel, Blauw en Fawn, om maar enkele bekende kleuren te noemen.

Het gewicht varieert bij volwassen dieren van ca 2 tot 3 kilo voor een poes tot ca 3 tot 5 kilo voor een kater.
De nestjes bevatten gemiddeld 4 kittens.